Artikel Azure IoT meet-up

Op donderdag 5 maart organiseerde Tweakers.net in samenwerking met Schuberg-Philis een Azure IoT meet-up. Als Tweakers lid ben ik natuurlijk op de uitnodiging in gegaan en heb daar een erg leuke middag en avond gehad.

De meet-up was goed georganiseerd. Na de ontvangst en een welkomstwoord konden we direct aan de slag met de interactieve workshop. Er stonden twee biertaps die, naast dat ze natuurlijk gebruikt mochten worden, allerlei data naar de Azure IoT hub verstuurden. De biertaps waren voorzien van een Raspberry Pi en zodanig aangepast dat er gegevens zoals omgevings- en biertemperatuur, inhoud, en tap events kunnen worden vastgelegd. Aan ons de taak om iets met deze gegevens te doen.

De twee biertaps

De eerste stap is om de gegevens uit de Azure IoT hub te ontsluiten naar een eigen database. Hiervoor maken we binnen Azure een SQL-database aan en zorgen ervoor dat de gegevens van de IoT hub met een Azure Stream Analytics Job in de database terechtkomen. Nu we de data op de juiste plek hebben staan kunnen we er iets mee gaan doen. We starten met het koppelen en inrichten van Grafana. We maken een mooi dashboard met de omgevings- en biertemperatuur. Ook een mooi grafiekje met de inhoud van de biertaps mag natuurlijk niet ontbreken. Je zult begrijpen dat de grafiek regelmatig stapjes omlaag maakt om de nodige dorst van de deelnemers te lessen.

Biertap data op het dashboard

Het tweede deel heeft als doel om elke keer dat er een biertje getapt wordt de Philips Hue lamp die op tafel staat van kleur te laten veranderen. Er zijn twee biertaps. Wanneer er een 0.0 biertje wordt getapt willen we de lamp blauw laten kleuren. Wordt er een normaal biertje getapt laten we de lamp groen branden. Om dit te bereiken moeten we de tapevents van de biertaps binnen zien te krijgen. Hiervoor richten we een Azure Service Bus in. Deze gebruiken we vervolgens in een Azure Logic App om de tapevents naar een Slack kanaal te sturen. In deze events staat wanneer een tapevent start, stopt en ook informatie hoe lang het event geduurd heeft. De volgende stap is om via een visuele editor de logica in elkaar te klikken om te bepalen van welke biertap het event komt, welke kleur de lamp moet krijgen en wanneer het tappen klaar is de lamp weer wit te laten branden. Vervolgens sturen we de juiste informatie door naar de API om de Hue lampen aan te sturen. Natuurlijk moeten we onze setup gaan testen dus tijd om een biertje te tappen!

Na het knutselen is het tijd om te gaan eten. Er staat in het restaurant van het pand een goed verzorgd en uitgebreid buffet voor ons klaar.

Voor de avond staat er een key-note op het programma. Sander van de Velde vertelt ons wat er allemaal mogelijk is met Azure IoT en IoT Edge. Hij laat voorbeelden zien van projecten waaraan hij zelf gewerkt heeft waarbij het niet altijd even makkelijk was om data in de Azure Cloud te krijgen. Met IoT Edge kun je je oplossing toch inzetten in gebieden waar connectiviteit een probleem is. Ook laat hij met een paar leuke demo’s zien waar je Azure voor in kunt zetten om leuke IoT oplossingen op te zetten.

Key-note Sander van de Velde

Na de key-note is er nog de gelegenheid om onder het genot van een borrel een kijkje te nemen in het lab van Schuberg-Philis met leuke IoT projecten.

Een zeer geslaagde en goed georganiseerde avond komt tot een eind. Met nog een ritje terug naar Friesland voor de boeg heb ik genoeg tijd om alle opgedane kennis en informatie op me in te laten werken.

Meer informatie: Tweakers IoT Workshop